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Title: Eficiencia energética e industrial en el ecodiseño de empaque de abono orgánico
Authors: Delgado Yánez, Mónica Susana
Coral Carrillo, Katty
Recalde Larrea, María Cristina
Keywords: ECOEFICIENCIA INDUSTRIAL
EFICIENCIA ENERGÉTICA
RECICLAJE
DESARROLLO SOSTENIBLE
ECONOMÍA VERDE
Issue Date: Mar-2020
Publisher: Universidad Internacional SEK
Citation: CT-ECI R294ef/2020
Abstract: The current garden fertilizer packaging cannot be recycled, due to the complexity of its structure. It contains 6 raw materials: PET (polyester) 14 g/m2, ink 2 g/m2, adhesive 2 g/m2, aluminum foil 21.6 g/m2, PE (polyethylene) 110.5 g/m2 and sealant layer. The objective of the research was to improve the energy efficiency of the packaging by making a new one which will, therefore, provide environmental and economic benefits. For this, an environmental assessment was initially carried out to determine the reduction of the carbon footprint with the proposed packaging and the reduction of environmental impact through the Leopold / MEW matrix (Matter, Energy and Waste). After performing quality tests using the accelerated stabilization chamber it was identified that the proposed packaging eliminates polyester, aluminum foil, and leaves a PE of 37.9 g / m2. With the new packaging, the negative environmental impact in terms of single-use aluminum was eliminated, water use decreased, and adhesive costs were reduced by 50%. After comparing the physical, chemical and microbiological characteristics of the product with the proposed packaging it was determined that with the new packaging there was an energy consumption reduction of 18-22% in the sealing emperature. Initially such temperature was 160 ° C to 180 ° C and with the current packaging it became 130 ° C-140 ° C, the carbon footprint was reduced by 50%, the generation of solid waste was reduced by 16% in weight, 50% of adhesives decreased and costs were Eficiencia Energética e Industrial en el Ecodiseño de empaque de abono orgánico 9 reduced by 2%. Finally, this change improved the environmental perception of responsibility in the care of the environment. In the survey, 65.4% of respondents expressed they consider themselves environmentally responsible people, 98.5% would choose a packaging that can be recycled, while 90.8% consider that the quality of the product is related to an environmentally responsible company.
Description: El empaque actual de abono de jardinería no permite ser reciclado, debido a la complejidad de su estructura, contiene 6 materias primas: PET (poliéster) 14 g/m2, tinta 2 g/m2, adhesivo 2 g/m2, foil de aluminio 21,6 g/m2, capa sellante, PE (polietileno) 110,5 g/m2. El objetivo de la investigación fue mejorar la eficiencia energética del empaque con uno nuevo y consecuentemente, proporcionar beneficios ambientales y económicos. Para ello se realizó, inicialmente, una evaluación ambiental para determinar la reducción de la huella de carbono con el empaque propuesto, y la reducción del impacto ambiental mediante la matriz de Leopold / MED (Materia, Energía y Desechos). Después de realizar pruebas de calidad usando la cámara de estabilización acelerada se identificó que el empaque propuesto elimina el poliéster, el foil de aluminio, y deja un polietileno de 37,9 g/m2. Con el nuevo empaque se elimina el impacto ambiental negativo en cuanto a aluminio de un solo uso, el uso del agua disminuye, y se reduce en 50% los costos de adhesivo. Tras comparar las características físicas, químicas y microbiológicas del producto con el empaque propuesto, se determina que con el nuevo empaque existe una reducción de consumo de energía de 18-22% en la temperatura de sellado, inicialmente la temperatura es de 160°C a 180°C y con el empaque actual es de 130 °C- 140 °C., la huella de carbono se reduce en un 50%, reduce la generación de residuos sólidos en un 16% en peso, disminuye el 50% de adhesivos y se reduce el costo en un 2%. Finalmente, este cambio mejora la percepción ambiental de responsabilidad en el cuidado del ambienta. Eficiencia Energética e Industrial en el Ecodiseño de empaque de abono orgánico El 65,4% de encuestados manifestó responsabilidad con el ambiente, el 98.5% escogería un empaque que se pueda reciclar, en tanto que el 90.8%, consideró que la calidad del producto, está relacionada a una empresa ambientalmente responsable.
URI: https://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/3736
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