Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/4512
Title: Propuesta y evaluación de un proceso de certificación en sustentabilidad para pequeñas empresas de café en Ecuador
Authors: Aguirre Bravo, Alberto Alejandro
Damián Chalán, Andreina Belén
Keywords: GESTIÓN AMBIENTAL
SUSTENTABILIDAD
CERTIFICACIÓN
CAFÉ
NOROCCIDENTE DE PICHINCHA
EVALUACIÓN
Issue Date: Dec-2021
Publisher: Universidad Internacional SEK
Citation: CT-MGA D158p/2021
Abstract: The present project involves the design and assessment of a proposal for a sustainability certification for small coffee companies in Ecuador. Although there are certifications related to environmental protection in the country, there is still not a sustainability certification system that allows companies achieve several relevant aspects such as: economic growth, minimizing negative environmental impacts on the territory, promoting the development of human communities near the company surroundings or ensuring the company's workers well-being. The proposed certification has a total of 1530 points distributed among 79 evaluation parameters covering issues in the (i) environmental axis, (ii) social axis and (iii) economic axis; the proposal requires at least 70% of the score in each axis in order to be approved. After evaluating the proposal in a small specialty coffee company in the Northwest of Pichincha, a result of 58.5 / 100 points is obtained, a score that does not allow it to obtain any type of certification. The results of the proposal evaluation reflect that the greatest difficulty shown in the evaluation process for the companies is the verification of performance. Considering small or family businesses, most of them do not file documents in an organized and consistent way. Additionally, it was evidenced that no modification is required in the evaluation process, although it does require changes in some parameters that cannot be measured.
Description: El presente trabajo de titulación comprende el diseño y evaluación de una propuesta para la certificación en sustentabilidad para pequeñas empresas de café en el Ecuador. Si bien existen certificaciones relacionadas con la protección del ambiente en el país no existe aún un sistema de certificación de sustentabilidad que permita lograr el crecimiento económico de las empresas, minimizando los impactos ambientales negativos, promulgando un desarrollo de las comunidades humanas cercanas a la empresa y asegurando el bienestar de los trabajadores de la empresa. La certificación propuesta cuenta con un total de 1530 puntos repartidos entre 79 parámetros de evaluación que cubren temas en el (i) eje ambiental, (ii) eje social y (iii) eje económico; la propuesta requiere de al menos el 70% del puntaje en cada eje para aprobar. Después de la evaluación de la propuesta en una pequeña empresa de café de especialidad del Noroccidente de Pichincha se obtiene un resultado de 58.5/100 puntos, puntaje que no le permite obtener ningún tipo de certificación. Los resultados evidencian que la mayor dificultad que se presenta en el proceso de evaluación para las empresas es la verificación del cumplimiento, debido a que, al ser pequeñas empresas o negocios familiares, en su mayoría no archivan los documentos de manera organizada y constante. Adicionalmente, se evidenció que no se requiere modificación alguna en el proceso de evaluación, pero si requiere cambios en algunos de los parámetros que no pueden ser medidos debido a que la empresa es pequeña o de carácter familiar.
URI: https://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/4512
Appears in Collections:Maestría en Gestión Ambiental (MGA)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Damián Chalán, Andreina Belén.pdf11.84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.