Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/4325
Title: Generación de estrategias de producción más limpia para la pequeña industria láctea del Ecuador
Authors: Aguirre Bravo, Alberto Alejandro
Núñez Reinoso, José Alejandro
Keywords: GESTIÓN AMBIENTAL
PRODUCCIÓN MÁS LIMPIA
BIODIGESTOR
HUMEDAL
PANELES SOLARES
CALDERO
Issue Date: Sep-2021
Publisher: Universidad Internacional SEK
Citation: CT-MGA N499g/2021
Abstract: This research work was carried out in a small dairy industry in the Northwest of Pichincha that processes cheeses, yogurt and delicacies, in order to propose cleaner production strategies in dairy production processes, through environmental management tools, to encourage the dairy sector to apply sustainable systems in its processes. The company does not have a cleaner production program, and for this reason a series of cleaner production strategies associated with the most critical processes (in relation to water consumption, energy and waste generation) that are developed within the company. The study revealed that the company consumes 19 cubic meters of water, 430,574 KJ of electrical and thermal energy and produces 1.7 cubic meters of whey. The most critical processes in the production area were also identified, which are: cleaning activities, cooling in the pasteurization process and yogurt processing, handling of the cauldron and washing and dewatering in the processing of fresh cheese, mozzarella and cottage cheese. Based on these results, cleaner production strategies were proposed, in which methodologies were determined to reduce the consumption of water, energy and the generation of waste. In addition, the installation of a biodigester, a periodic maintenance plan for the cauldron, and the installation of solar panels and wetlands were proposed. As a conclusion of the work, it was possible to generate cleaner production strategies to reduce the consumption of water, energy and the generation of waste in the dairy company under study, which represents a starting point to direct small and medium-sized dairy companies from Ecuador towards the path of sustainability.
Description: El presente trabajo de investigación se realizó en una pequeña industria láctea del Noroccidente de Pichincha que procesa quesos, yogurt y manjar, con la finalidad de proponer estrategias de producción más limpia en procesos productivos de lácteos, a través de herramientas de gestión ambiental, para incentivar al sector lechero a aplicar sistemas sustentables en sus procesos. La empresa no cuenta con un programa de producción más limpia, y por esta razón se estableció una serie de estrategias de producción más limpias asociadas a los procesos más críticos (en relación al consumo de agua, energía eléctrica y generación de residuos) que se desarrollan dentro de la empresa. El estudio permitió conocer que la empresa consume diariamente 19 metros cúbicos de agua, 140670 KJ de energía eléctrica 631296 KJ de energía térmica y se produce 1.7 metros cúbicos de suero de leche. También se identificaron los procesos más críticos en el área de producción, los cuales son: actividades de limpieza, enfriamiento en proceso de pasteurización y procesamiento de yogurt, manejo del caldero y lavado y desuerado en el procesamiento de queso fresco, mozzarella y requesón. Partiendo de estos resultados, se propusieron estrategias de producción más limpia, en los cuales se determinaron metodologías que logren reducir el consumo de agua, energía eléctrica, térmica y la generación de residuos. Además, se propuso la instalación de un biodigestor, plan de mantenimiento periódico del caldero y la instalación de paneles solares y humedales. Como conclusión del trabajo, se logró generar estrategias de producción más limpia para la reducción del consumo de agua, energía eléctrica y la generación de residuos en la empresa láctea en estudio, lo cual representa un punto de inicio para dirigir a las pequeñas y medianas empresas lácteas del Ecuador hacia el camino de la sustentabilidad.
URI: https://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/4325
Appears in Collections:Maestría en Gestión Ambiental (MGA)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Núñez Reinoso José Alejandro.pdf3.38 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.