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Title: Centro agroturístico en el Cantón Atacames
Authors: Ferrera Cid, Enrique
Morales Leiva, Jhon Sebastián
Keywords: ARQUITECTURA
AGROTURÍSMO
ACTIVIDADES ECONÓMICAS
CACAO
MATERIA PRIMA
Issue Date: Aug-2020
Publisher: Universidad Internacional SEK
Citation: GT-ARQ M792c/2020
Abstract: Esmeraldas, is one of the 24 provinces in Ecuador, located at the northwest of the country. It has a total area of 15 954 km², borders the Pacific Ocean to the west, to the east with the province of Carchi and Imbabura, to the north with the neighboring country of Colombia and to the south with the Provinces of Manabí, Santo Domingo de los Tsáchilas and Pichincha. It stands out for it’s tourism based economy, agricultural sector and oil. The tourism in Esmeraldas, is highly demanded at certain times of the year, which, represents a strong economy for the inhabitants who live from this resource. However, it has a greater focus on it’s beaches, being the main attraction of the province for tourists. On the other hand, the agricultural sector of Esmeraldas has a national high demand, because the different types of soils, which, are favorable for different plantations, apart from other variants such as height and climate. This also generates a strong economy for national consumption and also for the large amount of export of products and raw materials. This is the case of cocoa in Esmeraldas, its conditions are suitable for planting and harvesting the cocoa cob. The fine aroma cocoa in Ecuador is one of the main exportation sources of the country and stands out worldwide for its flavor characteristics, which are obtained through fermentation processes until it reaches its quality, in this way they are increasingly more countries that manage to rise the demand for cocoa exports in Ecuador to several continents. By mixing both conditions of the economy of Esmeraldas (tourism and agriculture), it is planned to promote agricultural tourism, in the case of Costa Esmeraldas the cocoa sector pretends to be a complement to tourist activities in Esmeraldas, through an agrotourism center with a focus on cocoa on these cantons of the province, showing cocoa as a relevant raw material, as well as encouraging knowledge and importance of cocoa with a fine national aroma.
Description: Esmeraldas, es una de las 24 provincias del Ecuador, situado al noroccidente del país, cuenta con una superficie de 15 954 km². Colinda al oeste con el Océano Pacífico, al este, con la provincia de Carchi e Imbabura, al norte con el país de Colombia y al sur con las Provincias de Manabí, Santo Domingo de los Tsáchilas y Pichincha. Se destaca por tener una economía basada en el turismo, el sector agrícola y el petróleo. El turismo, tiene una alta demanda en épocas del año, lo que representa una economía fuerte para los habitantes que viven de este recurso. Sin embargo, el mismo, tiene un enfoque mayor en sus playas, siendo el atractivo principal de la provincia para los turistas. Por otro lado, el sector agrícola de Esmeraldas tiene una alta demanda a nivel nacional, ya que sus diversos tipos de suelos son propicios para las distintas plantaciones, aparte de otras variantes como la altura y el clima. Ello también genera una economía fuerte por el consumo nacional y también a la gran cantidad de exportación de productos y materia prima. Este es el caso del cacao en Costa Esmeraldas donde sus condiciones son las adecuadas para la siembra y cosecha. El cacao de fino aroma en Ecuador representa una de las principales fuentes de exportaciones del país y se destaca a nivel mundial por sus características de sabor, las cuales se obtienen mediante procesos de fermentación hasta alcanzar la calidad del mismo. Ecuador es reconocido por la exportación de cacao a varios continentes. Al mezclar estas dos condicionantes fuertes de la economía de Esmeraldas, turismo y agricultura, se prevé potenciar el turismo agrícola cacaotero y pretende ser un complemento de actividades turísticas en Esmeraldas, por medio de un centro agroturístico con enfoque en el cacao en el cantón Atacames, mostrando al cacao como una materia prima relevante, además de incentivar el conocimiento e importancia del cacao de fino aroma nacional
URI: https://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/3934
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