Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/3720
Title: Centro cultural gastronómico y recreativo “Alangasí”
Authors: Narváez Ricaurte, Alex Mauricio
Sacapi Gómez, Marco Vinicio
Keywords: ARQUITECTURA
MUSEOS
GASTRONOMÍA
RECREACIÓN
Issue Date: Mar-2020
Publisher: Universidad Internacional SEK
Citation: GT-ARQ S119c/2020
Abstract: Sustainable development of cultural sector can not be carried out without adequate infrastructure. In recent years, Alangasi parish has had a great population growth that has resulted in a deficit of cultural expression spaces. These spaces have been replaced by vehicular traffic, informal shops and sector strategic points abandoned, thus losing gastronomic and cultural identity of Alangasi. In order to provide a solution to this problem, the design of Alangasi Gastronomic Cultural Center is proposed, thus giving public spaces where all kind of cultural events and commercial spaces can be expressed; with the aim of generating a new strategic point in parish, which can be complemented with different key places of sector such as El Tingo and San Rafael. Above all, provide spaces for social exchange for population where Alangasi culture can be encouraged to its users. It is proposed to relocate to the current Alangasi Cultural Center, because it does not have appropriate conditions to make it work. Current Cultural Center: Location: Risk zone Equipment in poor condition and deteriorated. Privatized space for users Place where cultural center will be relocated has adequate conditions that will make project program possible: Strategic location in accesses of various sectors. Lot area correct for the program Connection with natural spaces
Description: Un desarrollo sostenible del sector cultural no puede realizarse sin una infraestructura adecuada. En los útimos años la parroquia de Alangasí ha tenido un gran crecimento poblacional que se ha traducido en un déficit de espacios de expresión cultural, siendo reemplazados por una mayor carga vehicular, comercios informales, abandono de puntos estratégicos del sector perdiendo así la identidad gastronómica y cultural de Alangasí. Para poder dar una solución a esta problemática en la parroquia, se propone el diseño del Centro Cultural Gastronómico Alangasí, dando así espacios públicos donde se pueda expresar actos culturales de todo tipo y espacios de comercio con el objetivo de generar un nuevo punto estratégico en la parroquia, que pueda complementarse con los diferentes puntos claves del sector como son El Tingo y San Rafael. Sobre todo, brindar a la población espacios de intercambio social donde se pueda fomentar la experiencia cultural de la parroquia de Alangasí a sus usuarios. Se propone reubicar al actual centro cultural de la parroquia, ya que no consta con las condiciones adecuadas para que se desarrolle dicha actividad. Centro Cultural Actual: - Ubicación: Zona de riesgo - Equipamientos en mal estado y deteriorados - Espacio privatizado para los usuarios El lote donde se reubicará el centro cultural consta de condiciones adecuadas para poder albergar el programa del proyecto. - Ubicación estratégica en accesos de varios sectores. - Área del lote correcta para el programa - Conexión con espacios naturales
URI: https://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/3720
Appears in Collections:Arquitectura

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Marco Vinicio Sacapi Gómez.pdf162.53 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.