Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/3199
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorVillalba, Fabio-
dc.contributor.authorFuentes Domínguez, María Alexandra-
dc.date.accessioned2018-09-20T18:26:34Z-
dc.date.available2018-09-20T18:26:34Z-
dc.date.issued2004-
dc.identifier.citationCT- AMB F954m/2004es
dc.identifier.urihttps://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/3199-
dc.descriptionThe present work raises the design of a hotel project located in San Rafael parish, on the borders of San Pablo lake, Imbabura province, that is focused to the maximum use of the resources provided by the environment to us and taking into account that everything what it is considered a remainder or waste can be used like raw material in important and basic processes, that satisfy the necessities and requirements of the installation. For the elaboration of this proposal criteria of sustainable and self-sustainability development were taken into account, leading to maintain a balance between the capacity of development and the environmental protection. Thus, which is tried is to cause a nonsignificant impact, able to be assimilated by the nature. This tourist project will include 14 cabins and a restaurant built with innocuous materials, for low environmental impact. In addition, it will include a system of waste water treatment to take advantage of them in irrigation cultives. The cultivated products will partially supply the necessities of the restaurant. The lands of the garden will be fertilized with compost elaborated inside the facility, from organic matter generated in the same inn. The inorganic matter will be classified for reuse or for delivery to institutions in charge of its treatment. The solar energy will be used to warm up water and to generate electricity to where turns out to be economically feasible. The community will be involved in this proposal of sustainable development by means of activities that help to conserve the zone, that contributes to improve and to correct the traditional agricultural practices and that direct to the improvement of the level and quality of life of the local population.es
dc.description.abstractEl presente trabajo plantea el diseño de un proyecto hotelero ubicado en la parroquia de San Rafael a orillas del lago San Pablo, provincia de Imbabura, que esté enfocado al máximo aprovechamiento de los recursos que nos provee el medio ambiente y tomando en cuenta que todo lo que es considerado un residuo o desperdicio puede ser utilizado como materia prima en importantes y básicos procesos que contribuyen a satisfacer las necesidades y requerimientos de la instalación. Para la elaboración de esta propuesta se tomaron en cuenta criterios de desarrollo sustentable y autosustentabilidad, que conducen a mantener un equilibrio entre la capacidad de desarrollo y la protección del medio ambiente. Así, lo que se pretende es ocasionar un impacto no significativo, capaz de ser asimilado por la naturaleza. Este proyecto turístico contará con 14 cabañas y un restaurante construidos con materiales inocuos y de bajo impacto ambiental. Además incluirá un sistema de tratamiento de aguas negras para aprovecharlas en riego de cultivos. Los productos cultivados abastecerán parcialmente las necesidades del restaurante. Las tierras del huerto serán fertilizadas con compost elaborado dentro de las instalaciones con materia orgánica generada en la misma hostería. La materia inorgánica será clasificada para reutilizarla o entregarla a las instituciones encargadas de su tratamiento. Se utilizará la energía solar para calentar agua y generar energía eléctrica hasta donde resulte económicamente factible. La comunidad será involucrada en esta forma de desarrollo sustentable mediante actividades que ayuden a conservar la zona, que contribuyan a mejorar y corregir las tradicionales prácticas agrícolas y que encaminen al mejoramiento del nivel y calidad de vida de la población local.es
dc.description.sponsorshipUisekes
dc.language.isospaes
dc.publisherUniversidad Internacional SEKes
dc.rightsopenAccesses
dc.subjectAMBIENTALes
dc.subjectMODELO CONCEPTUAL TEÓRICOes
dc.subjectUNIDAD AUTOSUSTENTABLEes
dc.subjectHOSTERÍAes
dc.subjectSAN PABLO DEL LAGOes
dc.subjectPROVINCIA DE IMBABURAes
dc.titleModelo Conceptual Teórico de Unidad Autosustentable aplicado a una Hostería en el sector San Pablo del Lago, provincia de Imbaburaes
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises
Appears in Collections:Biotecnología

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PDF.rar7.92 MBUnknownView/Open
copiatesis1.pdf1.83 MBAdobe PDFView/Open
Presentación tesis.pdf5.06 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.