Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/5149
Title: Plan de negocios para la producción y exportación de snacks a base de chocho deshidratado, año 2023
Authors: Marín Niño, Cosme Alonso
Rea Álvarez, Harold Antonio
Keywords: NEGOCIOS INTERNACIONALES
CHOCHO
SUPERALIMENTOS
SECTOR VEGANO
PAÍSES BAJOS
Issue Date: Aug-2023
Publisher: Universidad Internacional Sek
Citation: CT-NEG F634p/2023
Abstract: El presenta plan de negocios representa una oportunidad para diversificar y difundir la oferta de cultivos transitorios en el Ecuador como el chocho hacia el mercado neerlandés. Principalmente es el mercado per cápita más grande de Europa en cuanto a alimentos de origen vegetal y representa dentro de su mercado tendencias de consumos por alimentos saludables listo para comer sobre todo en el sector vegano. La propuesta de valor es ofertar un snack saludable hecho a base de proteína vegetal. El chocho es uno de los superalimentos andinos con mayor reconocimiento actualmente en cuanto a su valor nutricional, y el mercado global de esta leguminosa se prevé que crezca a una tasa de 4,5 % anual en los próximos años. La empresa se dedicará a la producción y exportación de snacks a base de chocho deshidratado a los Países Bajos y organizará en diferentes áreas para garantizar la eficiencia en la producción y exportación los aperitivos. Estas áreas incluirán la adquisición de la materia prima a familias productoras de chocho en el país, el procesamiento y valor agregado del chocho, el envasado y la logística para la exportación a los Países Bajos. Además, se establecerán procesos de control de calidad para asegurar que el producto final cumpla con los estándares requeridos. La evaluación financiera del proyecto marco que es un negocio rentable con un requerimiento de inversión inicial de $60,850.93, y se espera contar con una TIR de 25,90% al finalizar el flujo del proyecto. El periodo de recuperación de la inversión es de 3.83 años con un índice de rentabilidad de 1,57.
Description: The current business plan presents an opportunity to diversify and introduce the offering of transitory crops in Ecuador, such as the Lupin Bean, to the Dutch market. The Netherlands is notably the largest per capita market for plant-based foods in Europe, showcasing a trend in the consumption of ready-to-eat healthy foods, particularly within the vegan sector. The value proposition revolves around providing a nutritious snack crafted from plant-based protein sourced from the Lupin Bean. The Lupin Bean, recognized as one of the Andean superfoods, is gaining prominence for its exceptional nutritional value, and the global market for this legume is projected to experience an annual growth rate of 4.5% in the forthcoming years. The company will be dedicated to the production and exportation of dehydrated Lupin Bean snacks to the Netherlands, strategically organized across various areas to ensure both efficient production and seamless exportation of these snacks. These operational domains will encompass sourcing raw materials from Lupin Beanproducing families within the country, processing and value addition of the Lupin Bean, packaging, and establishing logistics for export to the Netherlands. Furthermore, stringent quality control processes will be implemented to ensure the final product aligns with required standards. The financial evaluation of the project indicates its profitability, necessitating an initial investment of $60,850.93, with an anticipated IRR of 25.90% upon the project's conclusion. The investment payback period is projected to span 3.83 years, with a profitability index of 1.57.
URI: http://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/5149
Appears in Collections:Negocios Internacionales

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rea Álvarez Harold Antonio .pdf4.58 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.